Brist på pantotensyra

b-5_pantotensyra

Specialister på hudproblem anser att det finns ett samband mellan brist på vitamin b5 och akne (den vanligaste hudsjukdomen), på grund av moderna livsmedelsförädling. Vitamin B5, även känt som pantotensyra, har flera funktioner i krippen. Det är en medlem av gruppen näringsmässigt elit 8 vitaminer som kallas Vitamin B-komplex. De tillför nytta i nästan alla större organ i din kropp. Vitamin B-komplex håller både kropp samt själ fungerande och vid bra hälsa. Vitamin b5, liksom alla vitaminerna i B-komplex, är viktigt för kroppen av antal skäl:

Pantotensyra som coenzym är en nära involverade i binjurebarken funktion och har kommit att kallas “antistress” vitamin. Binjurarna ökar produktionen av kortison samt andra hormoner, vilket i sin tur motverkar stress. För att bilda fosfolipider, sphingosines, steroider med mera behövs Coenzym. Det hjälper också syntetisera porphyrin, som är ansluten till hemoglobin.

Att hålla huden frisk och elastisk är också något som detta näringsämne hjälper till med. Som ni kan föreställa er, är det används i en mängd olika kosmetiska produkter.

Den har förmågan att utnyttja maten tar i som bränsle för sin myriad av processer, stora och små. Vitamin b5 bistår vid frigörandet av energi från kolhydrater och olika fetter.

Det fungerar genomm att regelbundet reparera samt underhålla kroppens alla vävnader, från cellnivå nivå på upp. Lindra och bekämpa fysiska skador från stress är viktigt.

Vitamin b5 serverar många viktiga funktioner i nervsystemet – bland annat vitamin b5 bidrar till produktionen av signalsubstanser, som är viktiga för möjligheten för nerverna att kommunicera.

Toxiska effekter från strålning och antibiotika lindras med B5 vitamin. Det agerar som en kofaktor eller partner till andra medlemmar av Vitamin B-komplex samt andra näringsämnen, som också främjar normal tillväxt av kroppen har en stor roll för binjurarna fungera. Detta beror på att dess roll i hormonproduktionen i hela kroppen.

B5 är stabil fuktig värme och oxidation eller reduktion (lägga till eller dra ifrån en elektron), men den förstörs lätt av syror (t.ex. vinäger) eller alkalier (t.ex. bakpulver) och torr värme. Hälften av pantotensyra i vete går över förlorad under fräsning, och ungefär en tredjedel bryts ned i kött under tillagningen. I många hela livsmedel är vitamin b5 lätt att tillgå. På senare år har allt fler människor blivit införstådda med att det är viktigt med bra kvalité på livsmedel. Ännu, Dieter av majoriteten av befolkningen är fortfarande består av mestadels kraftigt bearbetade livsmedel (finns Vitamin B5 aktiviteten går förlorad under förädling av livsmedel) på grund av vår snabb takt, tid dålig livsstil i den moderna världen.

Pantotensyra finns i jäst, mögel, bakterier och djurceller, samt i mänsklig blodplasma och lymfanvätska. Bra källor av pantotensyra inkluderar orgel kött, fisk, jäst, äggula, kyckling, hel spannmål, ost, torkade bönor, jordnötter och en mängd olika grönsaker, blomkål, sötpotatis, gröna ärtor och avokado. Vitamin b5 är också gjord av bakteriefloran i människans tarmar, en annan källa för denna viktiga metabola assistent eller coenzym.

Trötthet är förmodligen den tidigaste och mest vanliga symptomet på pantotensyrabrist. Stort intag av förädlade och raffinerade livsmedel kan leda till detta. De människor som ofta äter snabbmat, har en högre sannolikhet att få brist på detta vitamin b5. Problemet kan förvärras eftersom akne ofta förknippas med denna typ av kost är vanligtvis behandlas med Tetracyklinantibiotika, som minskar tarmens bakterier samt därmed produktionen av vitamin b5 i kolon. Forskning på råttor har avslöjat att en brist på pantotensyra leder till bland annat grå päls samt minskad tillväxt. Matsmältningsproblem på grund av minskad funktion från binjurarna är en annan bieffekt. Andra tecken på låga halter är depression, trötthet, förlust av viss nervfunktionalitet, lågt blodsocker med mera.

Published
Categorized as Journal